dimarts, 21 d’agost del 2012

El gesto en Las PinturasNegras (catalan).

Dos viejos comiendo, Goya, Pinturas negras.


Estic totalment en contra de l'adscripció caricaturesca de la pintura negra de Goya. Crec, pel contrari, que la fisiognomia s'hi correspon als personatges reals de l'època. Hi és cert que per al nostre etnocentrisme, gestos y formes facials del segle XVIII – formes musculars facials conseqüència d'un gest més deshinibit i lliure – les nostres bones maneres permeteixen nomès gestos facials molt continguts - , no s'ha d'oblidar, així com d'una higiene dental, facial y dermatològica absolutament desastrosa - poden resultar grotescos i en el límit de la caricatura - “Les visages sont à la limite de la caricature “(1,73) - .

La edad adscrita a los comensales de Dos viejos comiendo es igualmente una muestra más del etnocentrismo cultural - una manera culta de decir "nuestra simpleza en el análisis - con que se examina el arte de otras épocas. Yo pregunto ¿son dos viejos los que comen? A qué edad podían considerarse viejos dos rufianes en el siglo XVIII? Yo no me atrevería a afirmarlo. 

Y de esa prepotencia falsamente académica para afirmar y sentar cátedra, esta nuestra historia del arte plagada de tópicos absurdos e inadmisibles.

Bibliografia.-
-1.- Goya, regards et lectures, Actes du Colloque tenu à Aix-En-Povence, les 11 et 12 de decembre de 1981, Publications de la Université de Provence, Aix.en Provence CEDEX, 1982, BA/21493-1 BNE-Madrid.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada